АКтуелности

17 Nov 2023

ГРАФИЧАРИ НА ПОКРАЈИНСКОЈ ИЗЛОЖБИ

Средњошколци графичари ШОСО „Радивој Поповић“ из Сремске Митровице остварили су, по први пут од како ова специфична установа постоји, изузетан успех у ликовном стваралашту. Као најбољи пример инклузије чему се у последње време и код нас поклања велика пажња и ради се много на томе да се ученици атипичне популације укључе у културна и остала дешавања шире друштвене заједнице, истичемо успех ученика Лидије Николић, Слободинке Стефановић и Сретена Скока који су својим марљивим радом и залагањем пратећи инструкције њихових наставника стигли од локала, до награде на покрајинском нивоу.

Све је кренуло почетком октобра од традиционалне изложбе Удружења ликовних стваралаца аматера у организацији Установе за неговање културе „Срем“. Заслуге припадају и госпођи Зорици Мишчевић која је, будући на челу овог удружења, још пре две године на првој матурској изложби ученика наше школе која је организована ван установе (у Галерији „Лазар Возаревић“, где не смемо заборавити ни подршку тадашњу кустоскиње Марије Вуруне), као посетилац препознала јединствене мозаике од колаж папира које систематично и са пуно љубави креирају и стварају деца која су често „невидљива“. Будући да је тада било речи о групним радовима, њеном позиву се у том тренутку нисмо могли одазвати, али се ове године издвојило троје ђака који су самостално употребом графичких материјала марљиво и врло креативно склапали обојене папириће који ће од градске, на крају одвести до пласмана на зонску, а потом и на покрајинску смотру која је почела отварањем изложбе 12. новембра у Новом Бечеју.

Да изненађење и срећа могу бити још већи, сведочило је троје ученика и троје наставника који су 17. новембра отишли да посете изложбу у Новом Бечеју и међу више од сто шездесет радова ликовних стваралаца најразличитијих искустава, сензибилитета и доби, потраже своја три рада. У прелепој галерији Дома културе који је смештен тек уз реку Тису, налепница на мозаику Лидије Николић на којој је писало “ТРЕЋА НАГРАДА“ била је досањани сан! Њен и успех њених другара шаљу поруку да уз подршку, емпатију и љубав свако може бити делић најсложенијег и непоновљивог животног „мозаика“.

Рената Цакић Комленић
Марија Турудић
Милица Виторовић

Може да вам буде занимљиво:

Захвалница Драгану Визићанину за допринос раду ШОСО „Радивој Поповић“

Деценијама уназад ШОСО „Радивој Поповић“ у Сремској Митровици се континуирано бави васпитањем, образовањем, као и стручним оспособљавањем и пружањем различитих видова психосоцијалне подршке како деце и омладине са посебним потребама, тако и њихових породица. У складу...

Прочитај више

Републичко такмичење у стоном тенису

Наша школа је била домаћин Републичког такмичења у стоном тенису за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом. Овај значајан догађај окупио је 11 екипа из десет градова широм Србије, пружајући младим спортистима прилику да покажу своје вештине, снагу, али и да се...

Прочитај више